OAGB 2011 – A bajnokság állása 7 futamot követően
2011. augusztus 06. írta: Attys-Agb

OAGB 2011 – A bajnokság állása 7 futamot követően

A Hobby Cart Kupához hasonlóan az Országos Amatőr Gokart Bajnokság tabellájának jelenlegi állása alapján is készültem egy összegző, esélylatolgató cikkel. Az OAGB-ben mind a négy kategóriában teljesen nyitott a harc a végső trófeáért. Ezeket szeretném számokban bemutatni.

Az I-es kategória éllovasa jelenleg Lencsés Bálint, aki 141 pontot gyűjtött az elmúlt hét futamon, három győzelmet, egy rajtelsőséget és két leggyorsabb kört bezsebelve. Az első öt versenyen hibátlanul teljesítve csak első és második pozícióban végzett. A legutóbbi két versenyen letaszították a dobogóról, de ez sem volt elég ahhoz, hogy a felhalmozott előnyét elveszítse. Fő kihívója Mihály Krisztián, 4 egységgel lemaradva tőle. A dobogós helyezések tekintetében jobban áll, mint Bálint, hiszen ő mindösszesen egyszer nem állhatott fel a pódiumra, méghozzá a legutóbbi versenyen. Szetei Gergely követi őket a pontversenyben, idén eddig egy futamon győzedelmeskedve, 40 pontos hátrányban. Mivel Gergely két futamon nem vett részt idén, ezért az eldobott pontjainak összege nulla, és ha így nézzük a bajnokság állását, akkor Lencsés Bálint ugyan marad az élen, 5 ponttal Mihály Krisztián előtt, de Szetei Gergely lemaradása 18 pontosra csökken az éllovashoz képest. A hetedik futamon Garamvölgyi Niki idei első dobogós helyezését szerezve a kategóriában (eldobással) megelőzte Ádám Tamást. Ők ketten, valamint Gyuris Gábor, Túróczi Péter és Szabó Károly már nem valószínű, hogy beérhetik a bajnokság első három helyezettjét, de kemény csatát fognak vívni az őket követő helyekért a bajnokságban.

A II-es kategória bajnoksága még a bukmékereknek is fejtörést okozna, ha fogadási szorzókat kellene generálni a bajnokság végkimenetelére. Riba Krisztián 150 egységgel vezeti a táblázatot, mögötte Szántó Tamás 131 ponttal áll. Első ránézésre nem is tűnik olyan szorosnak a dolog, de amint utánaszámoltam a futameldobásos módszerrel, azt az eredményt kaptam, hogy Szántó Tomi 1 ponttal Krisztián előtt vezeti a bajnokságot. Krisztián idén még csak első és második helyeken ért célba, ezért lépéselőnyben van eldobás szempontból, mivel ha hibázik egyet, azt a futamot nem kell számolnia a bajnokság szempontjából. Szántó Tomi kevésbé van jó helyzetben ebből a szemszögből, mert idén már kétszer látta meg a kockás zászlót a hatodik helyen haladva. A dobogós statisztikát Riba Krisztián tökéletes teljesítménnyel vezeti, mivel mind a hét futamon dobogón állt, ezzel szemben Szántó Tomi csak ötször. A kettes kategóriában négy különböző pilóta neve mellett is áll már győzelem: Boldizs Bence és Balogh Dávid nyertek 1-1 futamot, Riba Krisztián kettőt, míg Szántó Tomi hármat. A bajnokság harmadik helyéért kemény csata folyik több versenyző között is. Az eldobásokat figyelembe véve Boldizs Bence 75 ponttal áll a harmadik helyen, Balogh Dávid 68 ponttal a negyedik, Csepregi Péter és Reich Balázs 62-62 ponttal rendelkezik, Molnár Tibor pedig 60 egységet gyűjtött.

A III-as kategória bajnoki trófeájáért Riba Krisztián jó esélyekkel száll harcba, hisz 132 pontot gyűjtve az eddigi futamokon 26 ponttal előzi meg az őt üldöző Vitanov Tamást, és ez a különbség eldobással sem változik sokat. Riba ebben a kategóriában mindenből a legtöbbet könyvelheti magáénak: öt dobogós helyezés, három győzelem, három pole-pozíció és három versenyben futott leggyorsabb kör. Rajta kívül idén már négyen tudtak győzedelmeskedni, név szerint: Csáki Zoltán, Vitanov Tamás, Nyuka Gábor, Pribilinszky Zoltán. Talán ez is közrejátszik abban, hogy a 85 kg-osak bajnokságában a második hely még reálisan elérhető több versenyző számára is. Az előbb említett pilótákon kívül még Lencsés Bálint és Topor Kálmán is felveszi a harcot ezért a pozícióért. Egy nagyon érdekes statisztika, hogy az eddigi hét futamon kivétel nélkül az első helyről rajtoló versenyző nyerte meg a megmérettetést. Ez jó hír lehet a következő időmérő edzés nyertesének. Idén még biztosan fogunk izgalmas futamokat látni a hármas kategóriában.

A IV-es kategória élén Csáki Zoltán áll. Az bajnoki tabella első öt helyén álló versenyző között összesen 24 pont van, ami annyit jelent, hogy egy futam alatt is nagyot tudnak változni egyes versenyzők esélyei. Ha ugyanezt eldobással nézzük, akkor még szorosabbá válik, pontosan 21 egységre csökken a különbség. Az élen Csáki Zoltán marad 102 ponttal, mögötte Topor Kálmán (94), Pribilinszky Zoltán (85), Nyuka Gábor és Somogyi Tamás pedig egyaránt 81-81 ponttal. A siker kulcsa egyelőre nem a győzelmek számában keresendő, hanem a stabilitásban, azaz a dobogós helyezésekben, amiben Csáki Zoltán vezet a többiek előtt. Ötször tudott pódiumra állni idén, míg Nyuka Gábor és Pribilinszky Zoltán négyszer, Topor Kálmán és Somogyi Tamás pedig háromszor. Az fentiekben említett öt versenyzőt Németh Attila, Oros Ferenc és Hobby Cart Kupa egyik élmenője, Dergez Bertalan követi, aki az OAGB-ben még nem tudott elérni hasonló teljesítményt, de biztosan ez is bekövetkezik hamarosan. Három leggyorsabb kört tudhat magáénak, Nyuka Gáborral egyetemben. A győzelmek számát tekintve nincs éllovasunk, hiszen Csáki Zoltán, Topor Kálmán és Somogyi Tamás is két győzelemmel büszkélkedhet, Oros Ferenc pedig egy aranyérmet tudhat magáénak.

A cikk végére az Amatőr Gokart Bajnokságban is összegyűjtöttem a legtöbb – dobogós helyet, győzelmet, rajtelsőséget, leggyorsabb kört – szerző versenyzők neveit:

Dobogós helyezések:

  • Riba Krisztián – II-es kategória – 7 dobogós hely
  • Mihály Krisztián – I-es kategória – 6 dobogós hely
  • Lencsés Bálint, Szetei Gergely, Szántó Tamás, Csáki Zoltán, Riba Krisztián –5 dobogós hely

Győzelmek:

  • Lencsés Bálint – I-es kategória – 3 győzelem
  • Szántó Tamás – II-es kategória – 3 győzelem
  • Riba Krisztián – III-as kategória – 3 győzelem

Pole-pozíciók

  • Mihály Krisztián – I-es kategória – 3 rajtelsőség
  • Szántó Tamás – II-es kategória – 3 rajtelsőség
  • Riba Krisztián – III-as kategória – 3 rajtelsőség

Leggyorsabb körök

  • Riba Krisztián – III-as kategória – 6 leggyorsabb kör
  • Mihály Krisztián, Szántó Tamás, Nyuka Gábor, Dergez Bertalan, Riba Krisztián –3 leggyorsabb kör
  • Lencsés Bálint – I-es kategória – 2 leggyorsabb kör

Szerző: Molnár György

A bejegyzés trackback címe:

https://amatorgokart.blog.hu/api/trackback/id/tr93130615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása